Cuprins:

1. Ce este glutenul si cum ne poate afecta acesta starea de sanatate?
2. Cand nu este recomandat sa consumam produse care contin gluten?
3. Care sunt principalele alimente cu un continut ridicat de gluten ?
4. Ce tip de faina este folosit pentru producerea alimentelor fara gluten ?
5. La ce trebuie sa fim atenti atunci cand dorim sa consumam alimente fara continut de gluten?
6. Cum putem elimina intr-un mod eficient din alimentatie produsele ce contin gluten?
7. Ce tip de alimente fara gluten poti sa gasesti in site?
8. De ce sa alegi gama noastra de produse ?
Ce este glutenul si cum ne poate afecta acesta starea de sanatate?
Glutenul este proteina care se găsește în o mare parte dintre cerealele uzuale:

– grau

– spelt

– orz

– secară

– ovăz.

Glutenul se găsește așadar în aceste cereale și în toate preparatele făcute din aceste cereale, dar și în multe preparate industriale, beri și sosuri.

Cu toate acestea, ar trebui făcută o nuanță în ceea ce privește ovăzul, forma de gluten care se găsește în ovăz, este considerat tolerat de pacienții celiaci.

De aceea va fi necesar sa se acorde atentie ca ovazul achizitionat sa fie certificat fara gluten (sigla cu spic de grau taiat), care atesta necontaminarea ovazului cu alte cereale care contin gluten.

Glutenul are proprietatea de a da volum și elasticitate produselor de panificație în timpul procesului de panificație, oferindu-le o textură moale, elastică și masticabilă, fără să se sfărâme.

Glutenul acționează în cele din urmă ca un lipici (numele său provine din latinescul „glu” care înseamnă lipici).

Absoarbe apa care se adauga in faina in timpul prepararii painii, astfel incat sa leaga ingredientele si astfel se genereaza un aluat usor de framantat.

Chiar și pentru persoanele care sunt tolerante la gluten, o masă bogată în gluten va tinde să te facă să te simți greoi și obosit după masă.

Într-adevăr, glutenul este o proteină greu de digerat, necesitând mai multă energie în timpul digestiei și, prin urmare, făcându-l mai lent și mai dificil, explicând această senzație.
Cand nu este recomandat sa consumam produse care contin gluten?
Boala celiacă este o boală autoimună responsabilă de afectarea mucoasei intestinale.

Se mai numește și „intoleranță la gluten”, deoarece se manifestă la ingerarea alimentelor care conțin gluten.

Organismul vede glutenul ca pe un element străin și încearcă să-l atace.

Problema este că apărările implementate de organism la un pacient celiac atacă și propriile celule din intestin.

Acest lucru determină o reacție inflamatorie cronică a pereților intestinali și duce la diferite simptome, mai ales digestive.

Aceste simptome principale sunt diaree, balonare, dureri abdominale asociate adesea cu pierderea poftei de mâncare, scădere în greutate, dureri de cap, oboseală cronică, stare generală proastă, piele palidă, eczeme, afte repetate, tulburări de somn.

Această listă nu este exhaustivă și variază de la o persoana intoleranta fata de alta.

Pe lângă toate aceste simptome, există o malabsorbție a nutrienților și deficiențe de vitamine și minerale, în special fier, calciu și vitamina B9 (acid folic).

Se întâmplă uneori ca intoleranța la lactoză să fie asociată deoarece peretele intestinal este deteriorat, lactoza poate deveni mai dificil sau chiar imposibil de digerat.

Alte manifestări inflamatorii și boli autoimune apar în mod regulat la persoanele cu intoleranță la gluten, precum și un risc crescut de cancer (tract digestiv și organe înrudite) și avorturi spontane la femei.

Singurul tratament pentru boala celiacă este eliminarea totală și permanentă a glutenului din alimentație.

Atunci este indicat să vi se prescrie și să li se explice o dietă fără gluten, având în vedere că glutenul se găsește acum în multe produse din alimentația noastră.

Aceasta boala poate fi declansata la orice varsta, atat la adulti, in orice moment al vietii, cat si la sugari, imediat ce cerealele sunt introduse in alimentatie, si la care putem observa intarzieri de crestere.

Atentie, insa, sa nu confundati boala celiaca si alergia la gluten, care afecteaza mult mai putine persoane (aproximativ 2% din populatie) si care declanseaza o reactie alergica specifica si un raspuns imunitar diferit de celiachia.

Există și oameni despre care se spune că sunt hipersensibili la gluten.

Fără a fi cu adevărat intoleranți, acești oameni au în mod regulat această senzație de greutate și oboseală inexplicabilă după ce au consumat o masă care conține gluten.

De asemenea, pot avea crampe abdominale, balonare, diaree, dureri de cap, asociate cu slăbiciune imunitară, deoarece intestinul în sine este slăbit.

Înțelegem cu ușurință acest lucru când știm că intestinul nostru este primul organ de apărare al sistemului imunitar.

Reducerea consumului de gluten le permite adesea să-și îmbunătățească bunăstarea fizică.
Care sunt principalele alimente cu un continut ridicat de gluten ?
Principalele alimente care contin gluten sunt o categorie de cereale: graul in toate variatiunile sale inclusiv spelt si alte triticale, secara, orz, ovaz.

Despre ovaz am spus mai sus ca poate fi consumat daca e certificat.

Trebuie deasemenea sa considerati in aceasta categorie orice alt aliment, ingredient facut cu aceste cereale: faina, cuscus, bulgur, germeni, etc.

Deasemenea frecvent se poate gasi gluten in condimente, aditivi alimentari sau cosmetici.

Asa ca exista o prabilitate mare ca foarte multe produse sa fie contaminate cu gluten:

– mezeluri si alte preparate din carne

– bere si alte bauturi pe baza de cerealedulciuri de panificatie

– ciocolata

– inghetata

– sosuri si siropuri (maioneza, mustar, siropuri)

– conserve

– otet din cereale

– frisca, si multe altele.

E foarte important sa cititi cu atentie eticheta produsului.

Daca exista un dubiu nu consumati produsul.

Preferabil e sa alegeti produse ce nu contin gluten si sunt certificate (majoritatea au sigla cu spicul taiat sau o inscriptie vizibila prin care se precizeaza ca produsul e fara gluten)

Si nu in ultimul rand am vrea sa mentionam medicamentele.

Multe medicamente au substante de umplutura care contin sau pot fi contaminate cu gluten
Ce tip de faina este folosit pentru producerea alimentelor fara gluten ?
Cele mai frecvente tipuri de faina fara gluten sunt cele din cereale fara gluten:

– orez

– hrisca

– mei

– porumb

– quinoa

– sorg

– amarant

– teff.

Tot in aceasta categorie intra si amidonul de cartofi, tapioca, porumb

Dar mai exista faina fara gluten din leguminoase.

Faina de naut e cea mai cunoscuta, dar mai exista faina din soia, fasole, mazare, linte.

Deasemenea o faina des folosita la prajituri este faina de migdale, dar si alte fainuri din fructe oleaginoase precum nuci sau alune.
La ce trebuie sa fim atenti atunci cand dorim sa consumam alimente fara continut de gluten?
Cel mai important este sa va informati inainte. Informatia este cheia unei alimentatii fara gluten corecte.

In primul rand trebuie sa cititi eticheta produsului si sa fiti convinsi ca nici unul dintre ingrediente nu contine in mod ascuns gluten.

Daca nu stiti ce inseamna un aditiv, nu presupuneti ca e un simplu aditiv si nu contine gluten. Cercetati in continuare.

Nu inseamna ca daca pe eticheta nu ati gasit cuvantul gluten, acel produs nu contine gluten.

Un al doilea aspect este cel al contaminarii cu gluten.

Multe produse se fabrica in unitati care proceseaza si gluten. De exemplu napolitane.

Nu e deajuns sa vedeti ca printre ingrediente nu se afla graul sau altceva care sticti ca contine gluten.

Acele napolitane pot fi prelucrate, transportate prin utilitati prin care anterior au trecut produse cu gluten.

Este important sa fiti siguri ca nu exista contaminare

Cea mai sigura cale de a sti ca un produs e sigur este daca acel produs este certificat fara gluten.
Cum putem elimina intr-un mod eficient din alimentatie produsele ce contin gluten?
Cel mai sigur si eficient mod de a elimina glutenul din alimentatie este sa gatiti acasa unde aveti controlul total al tuturor ingredientelor si al posibilelor contaminari.

Mancarea se pastreaza si se gateste in recipiente si vase separate de cele in care se gateste restul mancarii.

Deasemenea ar fi indicat sa cumparati produse ce cu siguranta nu contin gluten, de preferat certificate

La serviciu sau in calatorii asigurati-va ca aveti pachetelul vostru care este sigur pentru voi

Exista deja restaurante care servesc mancare fara gluten, asa ca trebuie sa le cautati.

Nu in ultimul rand cautati sa fiti membri ai unor comunitati de persoane care sufera de boala celiaca sau intoleranta la gluten.

Schimbati idei, retete si aflati multe din experienta lor.
Ce tip de alimente fara gluten poti sa gasesti in site?
Pe site-ul nostru poți găsi o gama extrem de mare de produse certificate ce nu contin gluten.

Peste 200 de produse din toate categoriile alimentare te asteapta la noi pe site:

faina fara gluten

paste fara gluten

paine fara gluten

biscuiti fara gluten

– cuscus

cereale pentru mic dejun fara gluten

– gustari

chipsuri fara gluten

pufuleti fara gluten

– creme tartinabile

– gemuri

– maioneza

– cereale boabe

– mancare pentru bebelusi

– bauturi vegetale

– alimente pentru slabire

Am vrea sa punctam in mod deosebit adaosurile culinare fara gluten precum:

drojdia fara gluten

– guma de guar

praf de copt fara gluten

– cuburi de supa

– mix gom si mai multe tipuri de amidon.

Aceste adaosuri sunt esentiale atunci cand gatesti acasa.

Pentru un aluat crescut, pufos si elastic, prentru o supa crema groasa si catifelata, pentru creme de patiserie perfecte, etc.
De ce sa alegi gama noastra de produse ?
Iata cateva motive pentru care noi consideram ca gama noastra de produse este mai deosebita:

O varietate extrem de mare.

Practic poti gasi aproape tot ce-ti trebuie in domeniul produselor fara gluten.

Si acoperim toata gama cerelelor fara gluten: orez, hrisca, porumb, mei, sorg, amarant, quinoa.

Deci nu trebuie sa mancati doar porumb, puteti alege!

Certificarea fara gluten.

Produsele noastre sunt certificate de organisme abilitate din Franta, Italia, Polonia si sunt sigure atat pentru cei cu boala celiaca cat si pentru cei cu intoleranta la gluten.

Produsele alese sunt certificate si ecologic si sunt de o calitate superioara raspunzand tuturor cerintelor nutritionale

Boala celiaca poate veni la pachet cu multe alte probleme de genul  diabet, intoleranta la lactoza, etc.

Asadar produsle noastre in majoritate sunt vegane si cu un continut redus de zahar.

Exista multe produse (fara gluten) pe piata cu mult zahar, cu multi aditivi nocivi, cu indice glicemic foarte mare.

Produsele noastre sunt sigure pentru foarte multe intolerante si afectiuni. Sunt sigure si pentru copii.

Produsele noastre sunt gustoase.

Nu am lasat intentionat la urma acest aspect dar credem ca e important ca o persoana bolnava sa nu fie frustrata si sa-si permita o mare varietate de gusturi.

Afișez toate cele 167 de rezultate