Cuprins
1. Ce este planta konjac?
2. Ce beneficii avem daca consumam produse pe baza de konjac?
3. Cum putem consuma corect pastele konjac?
4. Care pot fi unele dezavantaje ale consumului de paste bazate pe konjac?
5. Cum se pot gati acest tip de paste?
6. Cat de des este indicat sa consumam aceste paste?
7. Recomandarile noastre
Ce este planta konjac?
Planta Konjac ((Amorphophallus konjac) este o plantă perenă originară din Yunnan în China și cultivată în regiunile subtropicale din Asia de Est și de Sud-Est, in principal China, Japonia până în Indonezia și Vietnam.
Partea comestibilă a acestei plante este rădăcina sa sun forma de tubercul, care seamănă cu un cartof.
Acest tubercul este partea amidonoasa de depozitare a plantei și este foarte bogat bogat într-un tip de fibre alimentare numite glucomanan.
Aceasta este o fibra solubilă care poate absorbi apă până la 100 ori greutatea sa.
Este o performanță remarcabilă, de exemplu absoarbe de 70 de ori mai multa apă decât tărâțele de ovăz.
De fapt glucomananul are cea mai mare greutate moleculară și consistență dintre toate fibrele cunoscute.
Pe acest principiu al fibrelor solubile glucomananul absoarbe lichidele si se transforma intr-un gel care umple stomacul, aducând senzația de sațietate.
Tot acest gel încetinește golirea stomacului ceea cea face ca sațietatea să se mențină în timp.
Ce beneficii avem daca consumam produse pe baza de konjac?
Din tuberculii de konjac se face o făină.
Făina de konjac se poate folosi ca atare sau sub forma de paste .
Jeleu de konjac: după procesare ulterioară, făina de konjac se poate transforma într-un jeleu.
Aceasta poate servi ca alternativă la gelatină sau ca agent de îngroșare alimentar.
Fibre solubilă de konjac: Jeleul de konjac purificat se poate transforma în continuare într-o fibră solubilă care servește ca supliment alimentar.
Așa cum arătat mai sus produsele din konjac au la baza glucomanan, o fibra solubilă care umple stomacul.
Această fibră e ușoară, se digeră ușor și nu crează aciditate
Chiar de aici derivă beneficiile consumului de paste pe baza de konjac.
Îmbunătățește digestia
Konjac este solubil în apă și, prin urmare, ajută la digestia.
E un remediu natural excelent pentru cei care au probleme de digestie.
De asemenea, poate ajuta la constipație și hemoroizi.
Ajută la controlul diabetului
Deoarece konjac conține glucomanan, acesta este un agent excelent pentru a ajuta la controlul nivelului de zahăr din organism.
Absoarbe mineralele
Konjac poate ajuta organismul să absoarbă mineralele, făcând hrana zilnică sănătoasă mult mai nutritivă.
Orice aliment ingerat va fi folosite mai eficient.
Reduce colesterolul
Colesterolul ridicat crește riscul unei persoane de a face boli de inimă și accident vascular cerebral.
Medicii recomandă fibrele solubile în apă pentru a susține nivelurile sănătoase de colesterol și gestionarea greutății.
Cercetătorii au descoperit că 3 grame de pe zi au beneficii considerabile
Stimulează metabolismul
Konjac poate fi folosit pentru a ajuta la creșterea nivelului de energie și pentru a stimula metabolismul.
Aceasta este o opțiune excelentă pentru cei care doresc să intensifice exercițiile fizice sau să ajute la pierderea în greutate.
Nu conține gluten ceea ce recomandă produsele pe bază de konjac pentru persoanele cu boala celiacă sau cu intoleranță la gluten
O piele mai curata si luminoasă
Dacă sunteți în căutarea unui produs de înfrumusețare care să vă ajute să vă curățați fața de murdăria zilnică, bureții konjac sunt o alegere excelentă.
Bureții fabricați din konjac pot ajuta la curățarea feței și, datorită proprietăților lor antibacteriene, pot ajuta la combaterea tenului gras și la reducerea acneei.
Acești bureți sunt naturali și biodegradabili, așa că atunci când ai terminat de folosit, îi poți pune cu ușurință în compost.
Suplimente pentru pierderea în greutate
Unele rapoarte au fost contradictorii când vine vorba de suplimente de konjac pentru a ajuta la pierderea în greutate.
Unii au găsit rezultate grozave cu suplimentele de konjac pentru a ajuta la suprimarea poftei de mâncare și pentru a stimula pierderea în greutate.
Alimente de slabit
De departe, cel mai bun mod pe care oamenii l-au găsit pentru a pierde în greutate cu planta konjac este să mănânce alimente cu konjac ca ingredient cheie.
Au fost create alimente precum tăițeii shirataki, orezul konjac și spaghetti konjac, ceea ce înseamnă mai puțini carbohidrați și, prin urmare, mai puține calorii.
Aceasta este o alternativă excelentă pentru cei care doresc să continue să mănânce feluri de mâncare care ar avea de obicei mai multe carbohidrați și calorii pentru a ajuta la pierderea în greutate.
Cum putem consuma corect pastele konjac?
Alimentația es cea mai ușoară formă de a consuma konjac.
Pornind de la acest fapt evident s-au creat pastele din făină konjac.
Pastele konjac mai sunt cunoscute și sub numele de shirataki sau shirataki konjac.
Des folosite în Asia aceste pastele pe baz de konjac au început să cucereasca și celelalte piețe.
Pentru a evita monotonia au fost create diverse tipuri de paste pe baza de konjac: clasicii tăiței, spaghetti, fettuccine și chiar orez.
Practic s-a dorit a se înlocui diverse mâncăruri clasice bogate în carbohidrați.
Pastele și orezul din konjac se pot folosi ca înlocuitori ai alimentelor originale.
Deci putem găti orice mâncare care presupune paste sau orez cu acești înlocuitori săraci în calorii.
Chiar dacă nu există reglementări ai folosirii de paste pe baza de konjac, este bine să vă sfătuiți cu medicul dvs înainte de a decide sa folosiți aceste paste.
De asemenea trebuie să vă asigurați că luați produsele din surse de încredere și să respectați întocmai recomandările de pe ambalaj
Care pot fi unele dezavantaje ale consumului de paste bazate pe konjac?
Glucomannanul este în general bine tolerat.
Cu toate acestea, ca și în cazul oricărui produs bogat în fibre, poate provoca probleme digestive, cum ar fi: balonare, diaree, durere abdominală, gaze, greaţă.
Este vorba in special de suplimentele alimentare pe baza de glucomanan.
Consumul de paste pe baza de konjac nu cauzează un disconfort cunoscut însă este bine să nu abuzați.
Deasemenea pentru pacienșii diabettici care țin insulina sub control e bine să știe că alimentele pe bază de konjac întârzie absorbția zahărului în sânge.
De aceea e bine să consultați medicul înainte.
Cum se pot gati acest tip de paste?
Cea mai simplă recomandare este să folosiți indicațiile de pe ambalaj.
Un articol interesant despre cum să gătiți paste pe baza de konjac găsiți AICI.
Pentru început trebuie să știți că pastele konjac nu au gust.
Ele vor împrumuta gustul alimentelor cu care sunt gătite împreună.
Apoi trebuie să mai știți că textura este total diferită de a pastelor clasice.
Sunt albe, ușor translucide și ușor gumoase.
Toate pastele konjac le veți găsi în ambalaje care conțin un lichid „urât mirositor”.
Nu vă faceți griji, este un lichid total inofensiv care contine calcium hidroxid.
Însă trebuie să spălați pastele konjac în multe, multe ape până dispare acest miros.
Unele persoane chiar le opăresc ușor la final, dar nu e neapărat nevoie.
Apoi le puteți folosi cum doriți în rețetele preferate.
Însă mare atenție să nu cădeți în capcană.
Aceste paste pe baza de konjac au atât de puține calorii încât mulți sunt tentați să le foloseasca împreuna cu alimente grele, cu multe calorii, sosuri de soia sau cu zahăr, etc.
Câteodată ne păcălim că am folosit paste fără calorii sau pur și simplu vrem să compensăm lipsa de gust a pastelor konjac.
În final masa poate deveni una calorică care nu ne este de nici un folos.
Cat de des este indicat sa consumam aceste paste?
Spre deosebire de suplimente pentru consumul de paste cu konjac nu există o doză recomandată foarte clara.
Este foarte important să beți foarte multă apă în perioada când consumați acest tip de paste.
Este foarte important să nu abuzati și nici să devină un mod de viață
Alimentele funcționale sunt alimente care pot oferi beneficii pentru sănătate atunci când sunt consumate ca parte a unei diete normale.
Deoarece aceste alimente nu au fost încă definite din punct de vedere legal, consumatorii trebuie să cerceteze orice afirmații legate de valoarea nutrițională și să consulte un nutriționist sau un dietetician acreditat înainte de a încorpora noi alimente în dietele lor.
Ca și recomandare generală, în cadrul unei diete de slăbire puteți mânca aceste paste de 3-5 ori pe săptămână.
După o lună evaluați dacă există simpltome și cereți sfatuș unui specialist pentru a continua.
Recomandarile noastre
Cea mai cunoscută utilizare a pastelor konjac este ăn cadrul dietelor sau curelor de slabire.
Mai toate dietele celebre recomandă pastele konjac: dieta keto, dieta Dukan, dieta low carb.
În plus fiind fără gluten pot fi consumate de oricine, nu există restricții de ordin alergic.
Insa trebuie să știți ce alegeți.
Cunoscute ca și pastele fără calorii le veți găsi în diverse forme de la diverși producători.
Există și paste care nu conțin doar făină de konjac.
Unele conțin fibre din ovăz, amidon de tapioca, agenți de îngroșare.
Chiar dacă au tot foarte puține calorii practic nu vor avea același impact ca niște paste care conțin doar făină de konjac.
Deci recomandarea noastră e să consumați paste doar din konjac.
Pastele Diet-Food sunt astfel de paste, ele conțin doar apă purificată și konjac.
Aceste paste au doar 6-7 calorii/100g, sunt 100% naturale, de origine vegetală, nu conțin grăsimi, nu conțin gluten și evident nici lactoză.
Afișez toate cele 15 rezultate