Cuprins
1. Ce trebuie sa stim despre gluten ?
2. Cand este recomandat sa consumam alimente fara gluten ?
3. De ce sa optam pentru biscuiti fara continut de gluten?
4. Care sunt diferentele dintre biscuitii clasici si cei fara continut de gluten?
5. Ce fel de ingrediente pot sa contina acestia?
6. Cum alegem cei mai buni biscuiti fara continut de gluten ?
7. Ce fel de produse iti recomandam noi?
8. De ce sa alegi gama noastra de produse ?
Ce trebuie sa stim despre gluten ?
Despre gluten trebui sa stim ca este o proteina.
Este o proteina care se gaseste in cele mai uzuale cereale si anume: grau si toate variantele sale spelt, secară, orz, ovăz.
Aceasta proteina are o caracteristica speciala pentru anumite persoane.
Unele organisme reactioneaza la gluten asa cum ar reactiona la un corp strain. Incearca sa-l distruga.
Dar odata cu glutenul afecteaza si membrana intestinului subtire.
Astfel de manifestari sunt cunoscute ca boli autoimune.
Boala autoimuna asociata cu glutenul se numeste celiachie. Este o boala cronica severa cu manifestari diverse:
– diaree
– balonare
– pierdere in greutate
– migrene
– astenie
– deficiente de crestere si dezvoltare la copii.
Deasemenea trebuie sa stim ca intoleranta la gluten sau boala celiaca nu se vindeca.
Singura solutie este sa nu consumam gluten.
Deci aceste persoane trebuie sa urmeze stricta din care glutenul este eliminat complet.
Dat fiind ca e o proteina asociata cerealelor e foarte greu sa eliminam o intreaga categorie de alimente si deasemenea nutrientii aferenti acestor alimente.
Insa vestea buna este ca exista anumite cereale si pseudocereale care nu contin gluten.
Aici putem include: orez, porumb, hrisca, mei, sorg, quinoa, amarant teff.
Din toate acestea se poate face faina fara gluten care se poate folosi la fel ca orice faina deci nu trebuie sa ne privam de categoria de alimente asociata cerealelor.
Mai exista faina din leguminoase, dar si din seminte si fructe oleaginoase care deasemenea nu contine gluten.
Cu siguranta ati aflat de faina de naut, lupin, mazare, linte dar si de faina de in, faina de cocos sau faina de migdale.
Faina din cocos si cea din migdale sunt frecvent utilizate pentru produsele de patiserie.
Cand este recomandat sa consumam alimente fara gluten ?
Pentru cei care sufera de intoleranta la gluten sau de boala celiaca nu numai ca este recomandat ci chiar este obligatoriu sa consume doar alimente fara gluten.
In plus pentru aceasta categorie este foarte important ca alimentele sa nu fie contaminate in nici un fel cu gluten.
Ce inseamna asta?
Inseamna ca ingredientele, procesul de productie, de transport sau de vanzare trebuie sa nu fie contaminate in nici un fel.
Pentru aceste situatii stricte exista certificatori care pe baza de anize si teste garanteaza ca produsele finale nu au mai mult de 20ppm (20 parti pe million) de gluten.
Acesti cartificatori folosesc de obicei o sigla cu un spic tăiat.
Daca gasiti pe produse sigla cu spicul taiat inseamna ca acel produs este sigur si nu e contaminat.
Insa mai exista si alte persoane care vor sa reduca glutenul din alimentatie.
Indiferent pentru oricine, glutenul este un factor care declanseaza inflamatia in organism si atunci pe perioade delimitate de timp aceste persoane aleg sa renunte la consumul de produse cu gluten.
In multe diete de slabire este deasemenea recomandata renuntarea la consumul de alimente cu gluten.
Exista si diete cu specific anti-inflamator care sunt recomandate in diverse alte afectiuni.
Cu siguranta astfel de diete nu vor contine alimente cu gluten.
Deci consumul de alimente fara gluten castiga teren si e bine sa avem optiuni in acest sens.
De ce sa optam pentru biscuiti fara continut de gluten?
Biscuitii o placere vinovata sau nu? Biscutii sunt variante de gustari sau desert pentru multe persoane.
Biscuiti cu lapte, biscuiti cu ceai, biscuiti umpluti, biscuiti dulci, biscuiti sarati.
Exista o atat de mare varietate de biscuiti pentru ca exista si o cerere la fel de mare.
Dar ce fac persoanele care au intoleranta la gluten sau boala celiaca. Inchidem total pentru ei rafturile cu biscuiti? Nicidecum! Exista multe varietati de biscuiti fara continut de gluten.
Exista astfel de biscuiti dulci, sarati, moi, crocanti, simpli sau umpluti, cu gem, cu ciocolata sau alte tipuri de crema.
Exista fursecuri fara gluten.
Si chiar daca exista in magazine atat de multe sortimente, multe persoane coc acasa biscuiti fara continut de gluten.
Pentru a avea control asupra ingredientelor sanatoase si de ce nu, pentru a avea miros de biscuiti proaspat scosi din cuptor.
Ca orice produs din cereale biscuitii fara gluten sunt obligatorii pentru celiaci.
Dar exista si alte categorii care consuma acest tip de biscuiti , e vorba in special de cei care sunt constienti de posibilele procese inflamatorii din organism.
Deasemenea e bine daca puteti ca sa dati copiilor din cand in cand biscuiti sau alte gustari fara gluten
In esenta e bine ca din cand in cand sa facem pauza de la consumul de gluten.
Care sunt diferentele dintre biscuitii clasici si cei fara continut de gluten ?
Diferenta majora este insasi glutenul, proteina care face aluaturile elastice si legate.
Pentru unii biscuitii fara gluten pot parea sfaramiciosi si uneori chiar tari.
Dar gusturile se educa si avem o mare varietate de biscuiti fara continut de gluten asa ca nu trebuie sa pornim la drum cu idei preconcepute.
Nu trebuie sa ne concentram pe diferente ci pe asemanari, nu trebuie sa facem comparatii, trebuie sa primim cu bucurie gusturile si texturile noi, trebuie sa incercam si cu siguranta vom gasi biscuitii fara gluten perfecti pentru fiecare dintre noi.
Chiar si biscuitii fara gluten pot fi inmuiati in lapte sau ceai!
Ce fel de ingrediente pot sa contina acestia?
Biscuitii fara gluten sunt facuti din faina fara gluten si apoi cu diverse adaosuri functie de gusturile dorite.
Aproape toti biscutii au la baza un mix de faina de orez fara gluten si amidon de porumb pentru o textura usoara si aerata.
Faina de migdale si faina de cocos sunt deasemenea des folosite pentru crearea de biscuiti deliciosi
Sunt multi biscuiti care contin oua si lapte dar exista si biscuiti vegetarieni si chiar vegani fara gluten.
Multi biscuiti contin cacao, unii sunt umpluti cu crema de cacao, vanilie, castane sau alte tipuri de crema
Biscuitii sunt un produs complex, nu sunt ca pastele sau ca painea. Pentru a face biscuiti care nu contin gluten trebuie sa existe retete complexe si verificate.
Pentru niste biscuiti garantati fara gluten este imperios necesar ca ingredientele sa fie certificate fara gluten.
Trebuie sa existe linii de productie si de ambalare separate care nu sunt contaminate. Deci nu e chiar usor.
Cum alegem cei mai buni biscuiti fara continut de gluten ?
Evident gustul e probabil prima metoda de selectie al multora.
Insa ca la orice produs trebuie sa fim atenti la eticheta.
Fiind un produs atat de complex pot exista multi aditivi care nu sunt sanatosi.
E vorba de emulgatori, coloranti, amelioratori de gust etc.
Toate acestea sunt prezentate pe eticheta sub denumirea de E-uri.
Pentru a compensa multe carecteristici care tin de gluten multi dintre biscuitii fara gluten contin chiar mai multe E-uri decat biscuitii conventionali
Categoric trebuie sa evitati produsele cu E-uri.
Biscuitii sunt indragiti si de copii si cu atat mai mult trebuie sa alegeti biscuiti fara E-uri, cu mai putin zahar, fara margarina sau alte uleiuri hidrogenate, cu cat mai putine elemente toxice.
Ar fi bine, daca se poate, mai ales pentru copii sa alegeti biscuitii bio.
Deasemenea trebuie sa tineti cont ca biscuitii fara gluten nu sunt automat fara zahar sau fara lactoza.
Deci daca vreti si sa evitati si alte ingrediente alegeti biscuitii care se potrivesc cu alergiile si intolerantele voastre.
Ce fel de produse iti recomandam noi?
Recomandarea noastra se indreapta spre produse bio. Exista o mare varietate de biscuiti bio fara gluten.
Deasemenea va recomandam ca atunci cand aveti timp si chef sa incercati propriile retete de biscuiti acasa.
Daca optati pentru aceasta varianta nu uitati ca ingredientele de calitate fac biscuiti de calitate
De ce sa alegi gama noastra de produse ?
Gama noastra de biscuiti fara continut de gluten este variata, este certificata bio si este certificata fara gluten.
Deci sunt biscuiti siguri pentru persoanele cu intoleranta la gluten sau cu boala celiaca.
Avem biscuiti simpli, cu cacao, cu cocos, biscuiti umpluti si chiar rulouri umplute cu crema.
Pentru toate gusturile!
Afișez toate cele 8 rezultate